NIŽNÉ RUŽBACHY : Rieka Poprad zaplavila v obci záhrady a niekoľko pivníc

08.02.2010 Stará Ľubovňa

Nižné Ružbachy 8. februára (TASR) – V obci Nižné Ružbachy sa vyliala dnes v dopoludňajších hodinách zo svojho koryta vplyvom ľadovej bariéry rieka Poprad.
Ako TASR informoval riaditeľ Správy Dunajca a Popradu Anton Baláž, už počas uplynulého víkendu vyhlásili na rieke druhý stupeň povodňovej aktivity.
Správca toku nasadil dva bagre a nákladné auto, ktoré sa snažili v mieste mostného objektu odstrániť ľadovú bariéru, aby sa tak znížil jej tlak na most. Vznik bariéry malo za následok zdutie rieky Poprad v úseku 500 až 800 metrov v oblasti prítoku Rieka. „Navŕšené ľadové kryhy začali ohrozovať záhrady a pivnice na ľavom brehu rieky. Voda, ktorá sa zdula vplyvom týchto krýh, zaplavila niekoľko záhrad a tiež pivníc, vyliata voda zamŕza, \" uviedol Baláž.
Pracovníci povodia Dunajca a Popradu sa snažia presunúť tok rieky na pravý breh na voľné pozemky a lúky, aby sa zamedzilo väčším škodám. Tam voda neohrozuje majetok ani život ľudí.
Dnes zasadá v Nižných Ružbachoch povodňová komisia, ktorá rozhodne o tom, čo sa bude diať ďalej. „Stále sa odstraňuje ľadová bariéra nad aj pod mostom, aby nedošlo k strhnutiu mosta, a tým aj k vytvoreniu prekážky, ktorá by mala za následok ďaleko väčšie škody, \" opísal momentálnu situáciu Baláž. Dodal, že vývoj počasia nenasvedčuje tomu, že by sa mohla situácia zlepšiť. Otepliť by sa malo až koncom budúceho týždňa, čo by mohlo pomôcť voľnejšiemu prietoku rieky.
 

Vyberte región